Nak & Æd
Så er der igen Nak og Æd på tv, eller nej det er ikke på tv men på Plan at vi har fået besøg af Jørgen Skouboe og Nikolaj Kirk. Først skal vi lære lidt om at nakke, det bliver sikkert vold-grinern og derefter skal vi lære noget om madlavning. Ambitionsniveauet er højt og det kan kun gå godt!
Nedenfor har Nikolaj forberedt nogle ord om de ting, I skal lave, men det vigtigste er, at I selv finder på nogle retter, som I selv synes er nice.
Forret
I skal lave en grøntsagssuppe, med minimum én rodfrugt som “hovedperson”/base i suppen. For at gøre netop jeres suppe unik skal I tage stilling til suppens tekstur og tilbehør, samt selvfølgelig(!) smag. Ift. tekstur skal I tænke over, hvor tynd eller tyk I vil have jeres suppe, og I skal tænke over om den skal være chunky eller smooth, altså om der skal være jævn eller med hele stykker grøntsager i. Ift. tilbehør er nogle eksempler, brød, smags/krydderolie, og sprøde toppings i mange forskellige varianter. Dette er blot eksempler. |
Hovedret
Hovedretten består som minimum af tre dele, en salat, kartofler og jeres protein.
Ift. salat skal I tænke over at det er hovedrettens friske og sandsynligvis eneste sprøde element. Tænk over dressing og hvordan I får salaten til at passe til resten af retten.
Kartoflerne kan tilberedes på flere måder. De kan koges, steges, laves til mos og uendelig meget mere.
Proteinen/Kødets tilberedning afhænger selvfølgelig af dyret. Her er nogle eksempler for hver:
- Fisken kan dampes, koges, steges, laves til fiskefrikadeller, bages i saltdej på bålet osv.
- Kaninen kan laves til en gryderet, steges og braiseres.
- Kyllingen kan laves til en karry/ragout, steges, bages i saltdej på bålet, koges og shredded osv.
- Lammet kan laves til ragout, karry, hænges op og steges over ild, skæres ud og pandestegs, bage i saltdej osv.
Dessert
Til dessert har I fået noget is og I skal “kun” lave tilbehør. Det kan være nogle sprødstegte nødder, noget så simpelt som revet chokolade, det kan være en karamel- eller chokoladesovs, en bærkompot eller noget helt andet. |